Erik Davidsen AS

Varmepumpe

Vi i Erik Davidsen leverer både luft til vann og væske til vann varmepumper

Installere varmepumpe i Oslo og Viken

Varmepumpe er en av de mest energieffektive metodene å bruke for å varme opp bygg. Med en varmepumpe kan du redusere energikostnadene med 40-80 prosent i forhold til et tilsvarende oppvarmingssystem som er basert på fjernvarme, elektrisitet eller bioenergi. 

Engangskostnaden med å få en  varmepumpe installert er dyrere enn de fleste andre oppvarmingsløsninger, men over tid sparer du penger på å bruke den. Du kan forvente at varmepumpen betaler for seg selv gjennom sparte strømkostnader over en periode på 5 til 6 år. 

 

Hvordan fungerer en varmepumpe? 

En varmepumpe varmer opp vann som sirkulerer bygget sitt varmesystem. Det kan være radiatorer, gulvvarme eller viftekonvektor hvor det oppvarmede vannet sirkuleres. Vannet blir varmet opp av varmepumpen som henter varme fra enten luften eller fra berggrunnen, sjøen eller jorden. 

For å få installert en varmepumpe må bygget enten ha et eksisterende vannbårent varmesystem eller at dette blir installert i forkant av at varmepumpen kommer på plass. Å installere et vannbårent varmesystem i et hus som ikke har dette er en dyr løsning. Det som er mest normalt er å bytte ut oljefyren eller elektrokjel med en varmepumpe, disse byggene har allerede et vannbårent varmesystem. Nybygg er veldig vanlig å bygge med et vannbårent varmesystem. 

Væske til vann

Denne typen varmepumpe er også kalt sjøvarmepumpe, bergvarmepumpe eller jordvarmepumpe og er basert på at varme hentes langt under bakken eller i sjøen hvor temperaturen aldri er under 4 grader. Varmen hentes med en frostvæske som sirkuleres i rør som henter varme fra berg, jord eller sjø. En væske til vann varmepumpe er ofte et gunstig alternativ for deg som skal bygge ny bolig eller allerede har et eksisterende vannbårent system. 

Bergvarmepumpe er en av de dyreste varmepumpeløsningene ettersom det må borres et hull som er mellom 11 og 14 cm bredt, mellom 80 og 350 meter ned. Jordvarmepumper er basert på samme teknologi men krever ikke boring i grunnen. 

Jordvarmepumper henter varme gjennom væske som sirkulerer i plastslanger som er lagt 1,5 til 1 meter under bakken. Det kreves et stort areal på mellom 300 til 600 kvadratmeter for å kunne legge mellom 200 og 400 meter med plastslanger under jorden. 

Det er flere fordeler med væske til vann varmepumper: 

  • Gir en bedre energisparing enn andre varmepumper
  • Kan dekke det totale behovet for oppvarming og varmtvann i større boliger 
  • Lave vedlikeholdskostnader og billig i drift 
  • Ingen synlig utedel, dette betyr at byggets uttrykk bevares
  • Ingen utslipp, den eneste energien som blir brukt er strøm. 
  • Lengst levetid sammenlignet til andre typer varmepumper 

Ulike væske til vann varmepumper: 

Ulike væske til vann varmepumper: 

CTC – GSi 600 serien 

GSI 600 serien er en elegant og turtallstyrt varmepumpe for berg, sjø og jordvarme. Varmepumpen har en integrert berøringsskjerm med et grensesnitt der du får tilgang på alle funksjoner. Disse funksjonene kan du også ha tilgang til gjennom din telefon. 

Denne varmepumpen er tilgjengelig i tre ulike størrelser: 

CTC GSi 608 passer best for mindre hus – 8 kW 

CTC GSi 612 passer best for middels til større hus – 12 kW

CTC GSi 616 passer for store hus og eiendommer – 16 kW

Thermia – Calibra Eco

Calibra Eco er en solid bergvarmepumpe som bruker det nye kuldemediet R452B. Denne varmepumpen passer alle installasjoner ettersom den kontinuerlig kalibrerer seg basert på oppvarmingsbehov og borehull. Dette betyr at den passer nybygg og eksisterende varmeanlegg. 

Calibra Eco kommer i 3 ulike modeller: 

Calibra Eco 8 passer mindre hus – 2-8 kW 

Calibra Eco 12 passer middels til store hus – 3-12 kW 

Calibra Eco 16 passer store hus og eiendommer – 4-16 kW

Luft til vann

Dette er den mest vanlige varmepumpen som installeres i norske bygg. En luft til vann varmepumpe består av én utedel og én innedel tilknyttet varmtvannsberederen og i noen tilfeller også en akkumuleringstank. Varmepumpen henter varme fra luften ute. Gjennom en prosess blir luften gjort om til varme som varmer opp vann som spres i bygget via tappevann, vannbåren gulvvarme, viftekonvektorer eller radiatorer akkurat som væske til vann varmepumper gjør. 

Fordeler med luft til varmepumpe: 

Bruker lite strøm i forhold til varmen som blir produsert. 

Kostnaden er betydelig lavere enn en væske til vann varmepumpe. 

Varmekilden er tilgjengelig overalt 

Ingen lokale utslipp 

Kan dekke boligens behov for varme

Lite effektiv ved lave temperaturer 

Det er en nedside med luft til vann varmepumper. Når temperaturen ute er lavere enn 2 til 5 minusgrader bruker varmepumpen strøm på å avtine is som samler seg på enheten. Varmepumpen fungerer helt ned til 25 minusgrader, men er det kaldere enn det vil ikke varmepumpen fungere. 

Ulike luft til vann varmepumper: 

Vailliant – aroTHERM pus

Dette er en stillegående, miljøvennlig og effektiv varmepumpe som kommer i med ulike effekter som passer til alle typer bygg. Med et naturlig kjølemiddel er denne varmepumpen mer miljøvennlig enn andre. aroTHERM plus leveres til 230/400 Volt systemer og kommer med 3 kW, 5 kW, 6 kW, 7 kW, 10 kW og 12 kW. 

Bosh Compress 7000i AW

Denne modellen fra Bosh er utviklet spesifikt for oppvarming av bygg i nordiske klima. Den er konstruert for å stå imot snø og isdannelser og har en egen patentert løsning på avriming. Dette gjør at Compress 7000i AW er et sikkert valg innen luft til vann varmepumper. 

Modellen leveres med effekt fra 5 kW, 7 kW og 9 kW til 230 Volts systemer. 13 kW og 17 kW til 400 Volts systemer. 

Montering 

For å montere en varmepumpe må varmepumpen installeres av en profesjonell aktør med F-gass-sertifisering. Grunnen til dette er at gassen som benyttes i en varmepumpe er skadelig for klimaet og det er derfor meget viktig at denne gassen ikke lekker ut av systemet. Erik Davidsen VVS har godkjente installatører med lang erfaring innen montering av varmepumper.

Gode totalløsninger for din bolig 

Det er mange ulike muligheter innen varmepumper i dagens marked. Det kan være utfordrende å navigere mellom de ulike typene som er på markedet for å finne den som vil passe dine behov best. Vi kan hjelpe deg med å finne den mest ultimate løsningen for dine oppvarming og varmtvannsbehov. 

Vi fører alle modeller fra Bosh, Vailiant, CTC og Thermia. 

ENOVA støtte 

Enovatilskuddet er en tilskuddsordning som er til for å bidra til at det blir installert miljøvennlige og energieffektive tiltak i bygg i Norge. Tidligere var det mulig å få tilbake penger fra Enova etter at du hadde fått en luft til vann varmepumpe installert. Denne ordningen ble dessverre fjernet 1. juli i 2021. Det er fortsatt mulig å få støtte fra Enova, men kun til berg, sjø og jordvarmepumpe. Enova dekker 25% av av totalkostnaden opp til 10 000,- kroner.  Les hvordan du kan søke om støtte fra Enova her.

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat om hvilken varmepumpe som passer best i din bolig. Du kan være trygg når den monteres av en autorisert rørlegger. 

To forskjellige varmepumper

Varmepumper sparer energi og penger. Det er miljøvennlig å bruke varmepumpe og den gir deg et godt inneklima. Det er også enkelt å bruke varmepumpe. Varmepumpe er en investering som koster mer enn de fleste andre oppvarmingsløsning, men strømregningene blir lavere og etter noen år er varmepumpen nedbetalt.

Vi leverer to ulike varmepumper: Luft-til-vann-varmepumpe og væske-til-vann-varmepumpe. 

I Erik Davidsen fører vi henholdsvis merkene Vaillant og Thermia. 

Luft til vann varmepumpe:

En luft-til-vann-varmepumpe består av én utedel og én innedel tilknyttet varmtvannsbereder og i noen tilfeller også en akkumuleringstank. Varmepumpen fungerer i praksis slik at den avgir varme via tappevann, vannbåren gulvvarme, viftekonvektorer eller radiatorer.

Væske til vann varmepumpe:

En væske-til-vann-varmepumpe er ofte et gunstig alternativ for deg som skal bygge ny bolig eller allerede har et eksisterende vannbårent system. Varmepumpen dekker behovet for energi både til oppvarming av boligen og varmtvann hele året, og henter energien sin fra fjell, jord, grunnvann eller sjøvann.

Er du fortsatt usikker på hva som er best for deg?

Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat om hvilken varmepumpe som passer best i din bolig.